Ceviche najpopularniejszym daniem Ameryki Południowej
Drugi rok z rzędu prestiżowy portal gastronomiczny „Taste Atlas” uznał peruwiańskie Ceviche za najbardziej popularne danie Ameryki Południowej. Wyróżniono także inne typowe dania kuchni peruwiańskiej, takie jak Tiradito, Lomo Saltado, Ají de Gallina i Papa Rellena, wśród wielu innych.
Warto zauważyć, iż wspomniany portal uznał Ceviche za narodowe danie Peru, opisując jego pochodzenie, rozmaite odmiany, składniki i smaki, jak również przywołując tradycyjną recepturę tej flagowej peruwiańskiej potrawy.
“Taste Atlas” jest wysoko cenionym projektem o charakterze gastronomicznym poświęconym promocji lokalnych składników, tradycyjnych przepisów oraz autentycznych restauracji, zajmującym się opracowywaniem szerokiego katalogu obejmującego ponad 10 tysięcy dań oraz składników pochodzących z całego świata.
Kompletna lista popularnych dań południowoamerykańskich znajduje się na poniższej stronie internetowej: https://www.tasteatlas.com/100-most-popular-dishes-in-south-america